Ταλέντο, προσπάθεια, δημιουργικότητα και ευαισθησία: Αυτά ήταν τα τέσσερα συστατικά της συνταγής που χάρισε στους τέσσερις μαθητές της ομάδας Plaisiobots το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IROC) στο Daegu της Νότιας Κορέας. Μια διάκριση σημαντική, που κατακτήθηκε για πρώτη φορά από έλληνες μαθητές, οι οποίοι διαγωνίστηκαν απέναντι σε άλλες 60 ομάδες από όλο τον κόσμο στη θεματική «Robot: The Future of Transportation».
Ένα μπαστούνι με υπερδυνάμεις
Η ομάδα Plaisiobots, δηλαδή η Ίριδα Αγγελοπούλου, η Βασιλική Ηλιάδη, ο Αλκιβιάδης Κωτσικόπουλος και ο Χρίστος Ρεντζής, προπονούνταν για έναν ολόκληρο χρόνο, παρά τις επιπλέον δυσκολίες του τελευταίου διαστήματος, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της προπονήτριας και παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ρομποτικής, Διάνας Βουτυράκου και του βοηθού της, Ιάσονα Σόμογλου. Αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους ήταν ο «Buddy the Cane», ένα μπαστούνι με… υπερδυνάμεις, που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Στόχος των παιδιών, που ενώθηκαν από το γεγονός ότι οι γονείς τους είναι συνεργάτες της εταιρείας Πλαίσιο, αλλά και χάρη στην πρωτοβουλία του Co-CEO της εταιρείας, Κώστα Γεράρδου, ήταν να δημιουργήσουν ένα «έξυπνο» μπαστούνι που θα βελτίωνε την καθημερινότητα ατόμων με οπτικές αναπηρίες, ενημερώνοντάς τους μέσω αισθητήρων για πιθανά εμπόδια στη διαδρομή τους.Το «χρυσό» ρομπότ των παιδιών προειδοποιεί τους χρήστες για αντικείμενα που βρίσκονται τόσο στο έδαφος όσο και στο ύψος του κεφαλιού τους, ενώ διαθέτει και σύστημα εντοπισμού, ώστε να μπορούν να το βρουν πάντα τη στιγμή που το χρειάζονται.
«Ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας»
Για την Ίριδα Αγγελοπούλου, η ρομποτική είναι μια διαδικασία που δεν της χαρίζει μόνο νέες δεξιότητες, αλλά παράλληλα είναι και πολύ διασκεδαστική. Όπως λέει: «Αυτό που μου αρέσει στη ρομποτική είναι που με βάζει στη διαδικασία να σκεφτώ, να μάθω προγραμματισμό και να δημιουργήσω κάτι από μικροεξαρτήματα. Η ρομποτική είναι η χαλάρωσή μου, η διασκέδασή μου. Μου αρέσει που μαζευόμαστε όλοι μαζί, λέμε τις ιδέες μας, συζητάμε και ψάχνουμε λύσεις για την υλοποίηση των σχεδίων μας. Είμαι σίγουρη ότι μέσα από τη ρομποτική μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».
«Η δυνατότητα δημιουργίας ενός φανταστικού κόσμου»
Με αντίστοιχη αισιοδοξία και δημιουργικότητα αντιμετωπίζει τη ρομποτική και ο Χρίστος Ρεντζής, άλλο ένα μέλος των Plaisiobots: «Η ρομποτική απαρτίζεται από πολλούς και διαφορετικούς τομείς εκ των οποίων ο καθένας έχει τη μαγεία του. Αυτό που νομίζω ότι με κέρδισε πάνω στη ρομποτική είναι η δυνατότητα που σου παρέχει να κατασκευάσεις και να λειτουργήσεις μια ιδέα που σου ήρθε στο μυαλό. Είναι υπέροχο συναίσθημα όταν βλέπεις μετά από πολύ κόπο την αρχική σου ιδέα να αποκτά μορφή και να λειτουργεί ακόμα καλύτερα από ό,τι την φανταζόσουν, πόσο μάλλον όταν η ιδέα σου μπορεί να βοηθήσει και κάποιους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Αυτό που μου αρέσει, λοιπόν, είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενός φανταστικού κόσμου, πιο βοηθητικού και άνετου για όλους».
«Η αγωνία για το αν η λύση μας είναι όντως αποτελεσματική»
Για τη Βασιλική Ηλιάδη, είναι οι γρίφοι και οι δυσκολίες της ρομποτικής που την καθιστούν τόσο γοητευτική: «Αυτό που μου αρέσει πολύ στη ρομποτική, είναι η όλη διαδικασία της υλοποίησης μιας ιδέας. Όλα τα βήματα που ακολουθούνται κατά την κατασκευή ενός project μπορούν να γίνουν αρκετά δύσκολα, αλλά αυτό που με συναρπάζει είναι η αγωνία που επικρατεί για το αν η λύση μας είναι όντως αποτελεσματική. Επίσης, ένα ακόμη πράγμα που μου αρέσει είναι ότι συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί, όπως την ανάπτυξη της σκέψης, τον προγραμματισμό, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικών κυκλωμάτων».
«Είναι σπουδαίο να μπορείς να βοηθήσεις ανθρώπους»
Όσον αφορά το τέταρτο μέλος της ομάδας, τον Αλκιβιάδη Κωτσικόπουλο, η χαρά έγκειται κυρίως στην ικανότητα μιας κατασκευής να βελτιώσει τη ζωή άλλων ανθρώπων: «Μου αρέσει πολύ το ότι η ρομποτική συνδυάζει τις κατασκευές και τη μηχανική με τη φυσική και τα μαθηματικά. Μπορείς να αξιοποιήσεις τη φαντασία σου και τις ιδέες σου, να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου, να συνδυάσεις στοιχεία και, τελικά, να δημιουργήσεις κάτι δικό σου. Να δώσεις λύσεις. Κάποιες φορές, μπορείς να δώσεις λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και αυτό είναι σπουδαίο. Αν για παράδειγμα μπορείς να βοηθήσεις ανθρώπους. Άλλες φορές πάλι, είναι απλά τεχνικά ζητήματα ή μόνο παιχνίδι. Πάντα, όμως, είναι δημιουργικό».
«Η Ελλάδα μπορεί να γράφει ιστορία»
Ο αρχικός εμπνευστής της Plaisiobots, Co-CEO της Πλαίσιο Computers, Κώστας Γεράρδος, δεν έκρυψε την περηφάνια του για τη χρυσή πρωτιά των παιδιών –που άλλωστε προέρχονται από τη μεγάλη οικογένεια του Πλαισίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γράφει ιστορία, τα παιδιά μας είναι εξίσου ταλαντούχα, αν όχι πιο ταλαντούχα από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου και η παιδεία μας μπορεί και οφείλει να αλλάξει. Τα παιδιά μπορούν, αρκεί να τους δείξουμε τον δρόμο».
Παιχνίδι, μάθηση και καινοτομία
Τα παιδιά παραμένουν παιδιά, και παρά το καταπληκτικό τους κατόρθωμα δεν μοιάζουν να αντιμετωπίζουν τον πρωταθλητισμό τους ως δουλειά, αλλά περισσότερο ως παιχνίδι.
ΠΗΓΗ: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου