Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Βρέθηκε ο ναός του Διός Κασίου

Στην Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στον Δία-Κάσιο στον αρχαιολογικό χώρο της Tel al-Farma, δηλαδή της αρχαίας πόλης Πηλούσιον. Το αναζητούσαμε σχεδόν έναν αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στα ερείπια του ναού του Διός Κασίου στην Tel al-Farma, στο βορειοδυτικό άκρο της χερσονήσου του Σινά. Διακρίνεται η επιγραφή στα ελληνικά. Η Tel Al-Farma, το Πηλούσιον, (Pelusium) ήταν μια σημαντική πόλη της αρχαίας Αιγύπτου, πλούσιο λιμάνι κατά την ελληνική, την ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Δέλτα του Νείλου, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πορτ Σάιντ.





Τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στον Δία Κάσιο ήρθαν στο φως. Οι πρώτες ανασκαφές στο Πηλούσιο ξεκίνησαν το 1910 και διεξήχθησαν από τον Γάλλο αιγυπτιολόγο Ζαν Κλεντά. Η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία διότι φανερώνει την λατρεία του θεού Διός μαζί με άλλες τοπικές θεότητες στο όρος Κάσιο. Μια ανακάλυψη που αναζητείται εδώ και πολύ καιρό. Στην πρώτη ανασκαφή είχε ανευρεθεί ένα υπέρθυρο με υστεροελληνική επιγραφή που έδειχνε την παρουσία ενός ναού, που όμως δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την θέση του κατά την α΄ ανασκαφή.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μουσταφά Ουαζίρι δήλωσε: «Οι ανασκαφές του ναού ξεκίνησαν κοντά σε δύο τεράστιους γρανιτένιους κίονες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την πύλη εισόδου. Ο ναός κατέρρευσε λόγω σεισμού κατά την αρχαιότητα. Ο ναός χτίστηκε με τούβλα από λάσπη σε υπερυψωμένο επίπεδο και την οροφή του υποβάσταζαν δύο γρανιτένιοι κίονες, ροζ χρώματος. Μια κλίμακα με ορθομαρμάρωση οδηγούσε στον ναό.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τεράστιους όγκους ροζ γρανίτη πλησίον του ναού, που πιθανότατα είχαν αφαιρεθεί από τον ναό για να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή εκκλησιών. Έτσι περιορίστηκε η ακτίνα αναζήτησης και οι αρχαιολόγοι έφτασαν στον ίδιο τον ναό. Εδώ βρέθηκε επίσης ένα άλλο τμήμα του υπέρθυρου που ολοκλήρωνε την επιγραφή που είχε εντοπιστεί το 1910, αποκαλύπτοντας ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός (76-138 μ.Χ.) είχε διατάξει νέες προσθήκες στον ναό του Διός Κασίου και ο τότε ο έπαρχος στην Αλεξάνδρεια Τίτος Φλάβιος Τίτανος, ανέλαβε να εκτελέσει το έργο.

Η πόλη Πηλούσιον, κοντά στην οποία βρισκόταν ο ναός, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και ήταν ζωντανή κατά την ελληνορωμαϊκή και βυζαντινή εποχή. Ήταν σημαντική πόλη-φρούριο για την προστασία των ανατολικών συνόρων του δέλτα του Νείλου. Για παράδειγμα, τον 8ο αιώνα π.Χ., ο Ασσύριος βασιλιάς Σενναχειρίμπ , προχωρώντας από την Ιουδαία, σε μια προσπάθεια να εισβάλει στην Αίγυπτο, δεν μπόρεσε να κατακτήσει την πόλη, την οποία όμως κατέκτησαν οι Πέρσες το 525 π.Χ.

Το όρος Κάσιο βρίσκεται κατά μήκος των σημερινών συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Εδώ, διεξήχθη η «κοσμική» μάχη μεταξύ Διός και Τυφώνα. Ο Ζευς νίκησε τον Τυφώνα και στην συνέχεια τον έθαψε κάτω από την Αίτνα στην Σικελία.





dionnh.blogspot.com/2022/09/VRETHIKE-O-NAOS-TOY-DIOS-KASIOY-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ''ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ'' - 23.4.2023

  Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, ''ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ'' ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ης ΜΑΙΟΥ 2023. ΠΗΓΗ:  ...